Ostronakademien

 

Dryckestips

Champagnelexikon

Vår huvudsponsor Champagnehuset har gett ut en liten publikation gällande den ädla drycken Champagne. Vi vill gärna dela med oss av denna, så håll till godo!

Ostronchampagne

ChampagneHuset i Göteborg har tillsammans med Ostronakdemien tagit fram en ostronchampagne som pryds av akademiens logotyp och namn.
 

Champagne Ostronakademien Blanc de Blancs Brut Grand Cru kommer från byn Le Mesnil-sur-Oger mitt i Côte des Blancs och produceras av familjen Pertois-Moriset. Champagnen, med sin fina frukt och tydliga mineralton, passar givetvis till ostron och som aperitif, men även till mat om det finns lite syra i rätten eller tillbehören.
 

Den finns i Systembolagets beställningssortiment och säljs för endast 858,- för en låda med 3 flaskor. Du kontaktar Ditt Systembolag och anger best.nr 82901 så kommer champagnen dit inom några dagar.

Från Pertois-Moriset får vi även en prestigechampagne i form av en årgångschampagne från 2005 som lagrats fem år med jästen i flaskan och därmed fått extra smakdjup.

Pertois-Moriset "Cuvée Camille" 2005 Blanc de Blancs Grand Cru är ett suveränt vin till ostron och passat till det mesta i matväg så länge det finns syra i rätten eller tillbehören.

Champagne eller porter - låt belysningen avgöra

Ostron är sensuella och macho på samma gång. Visst passar de ljuvligt med tredje part mellan vackra damer med förföriska blickar och frasiga, långa klänningar och stiliga, belevade herrar i smoking men de gör alls inte bort sig som snabblunch vid vägkanten åt en arbetargarcon med rutig flanellskjorta och blanksvettig panna.

Ostronen må vara de samma men rätt dryck till rätt tillfälle är ett måste. Ju högre romantikfaktor, desto mer given är förstås champagnen och till ostron ska den vara torr och krispig. Föredrar ni ett stilla vin bör det vara likaledes torrt och friskt. Allra bäst passar ett vin från Loiredalen, vare sig det kommer från Sancerre, Pouilly Fumé (nästan vid flodens källa) eller Muscadet Sevre et Maine sur Lie (vid dess mynning).
Rött vin och ostron? Javisst! Många hävdar att ett lättare rödvin, lätt kylt, fungerar utmärkt till ostron. Värt att pröva.
Om öl av någon anledning skulle kännas bekvämare än vin: gör som irländarna och välj en Guinness. Mötet mellan ostronens sälta och den brända knäckigheten från stouten håller olympisk höjdarklass i grenen smaksensationer.
I Belgien bryggs en ljuvlig, mycket speciellt öl, Gueuze, med anor från faraonernas tid. Med sin friska syrlighet passar den lysande ihop med de exklusiva skaldjuren.