Som en kyss från havet!

Ostronakademiens egen lilla ostronskola.

Vårt eget ostron, det europeiska ostronet, Ostrea Edulis, även kallat Belon, förekommer från Medelhavet i söder till Norge i norr. 

Det anses av kännare vara av yppersta världsklass, om inte tom det bästa med ett härligt tuggmotstånd. Utmed den svenska västkuaten finns ostron ner till Varberg där den låga salthalten i vattnet begränsar utbredningen. De tätaste ostronbankarna finns vid 3-8 meters djup på sydvästsidan av öar med relativt sandiga, lätt sluttande bottnar.
Ostronen är tvåkönade vilket innebär att samma individ kan fortplanta sig både som hona och som hane. När ett ostron blir könsmoget, vid ungefär ett års ålder, fortplantar det sig som hane. Vid tre års ålder kan de, om vattentemperaturen tillåter, fortplanta sig som hona och därefter som hane igen. Sedan skiftar de mellan hane och hona resten av sitt liv. Det livnär sig på växtplankton och kommer således som andra steg i näringskedjan.
Därav blir de mycket nyttiga, rika på spårämnen, mineraler, vitaminer och är det mest B12-vitaminrikaste livsmedel man känner till vilket är bra för bla blodbildningen.  Ostronet innehåller även den viktiga antioxidanten selen, så denna delikatess från havet är verkligen en sund och näringsriktig föda. På vintern bildas glykogen i ostronet vilket ger en viss sötma.

Förr fiskades ostronen med skavor, krattor och speciella tänger, numer endast av dykare.
I så kallade Kökkenmöddingar, avfallshögar från sten och bronsåldern (5 - 8 000 år sedan) finns mängder av ostronskal som tyder på att seden att äta sotron är mycket gammal. Havet här var då ungefär lika varmt som det är på Rivieran nu.

"Det är som att sköta en trädgård" säger ostrondykarna som ser stor skillnad på ett välskött och ett outnyttjat ostronvatten. Ostronvattnen ägs av vattenägaren till 200 meter ut i havet och man måste således ha tillstånd av dessa för att få plocka ostron. Våra ostron fiskas alltid på vilda bankar men odlingsförsök göres för närvarande.
Man har två storlekar på ostronen: 1:or och 2:or. 2:orna är minst och måste ha en storlek på minimum 6 cm. Vårt ostron är runt och platt till skillnad från de importerade, oftast franska, vilka ursprungligen kommer från Japan och är avlånga och kupiga.

Ostronen kan givetvis redas på en mängd olika sätt, gratineringar, soppor etc. men många föredrar att äta vårt eget, Bohuslänska ostron naturellt p.g.a den förnämliga kvaliteten och smaken.
Om man vill dricka något gott till passar t.ex. ett torrt vitt vin, typ Chabli/Muscat bra. Ett annat alternativ är vår svenska Carnegie Porter som sitter fint men, Ostronakademiens egen Champagne är det ulitimata valet. I samarbete med ChampagneHuset har Ostronakademien valt ut en Gran Cru - Champagne från Le Mesnil s/Oger i hjärtat av Cote de Blancs i Champagne.

Det finna bara ett sätt att förvara vårt svenska ostron - Med den kupiga sidan nedåt! Då stannar ostronvattnet kvar i den djupa skalhalvan. Annars rinner vattnet ut, den blir torr och dör fortare. Givetvis i obruten kylkedja! Skalen skall stänga sig när man knackar på det och ta alltid för vana att lukta på det - det skall lukta friskt hav. Från trakterna runt Grebbestad kommer numer de flesta ostronen från Bohuslän.

Lite trevlig information!

Det hålls tävlingar i ostronöppning, SM, NM, EM, VM osv. där man öppnar 30 ostron på tid och snyggt presenterade. På ca 2min och 30 sek kan man vinna VM på!
Den kända sångerskan Kylie Minogue äter, för att få energi, upp till ett dussin ostron vid varje framträdande.
Buhusläns landskapsfågel, Strandskatan heter på latin Haematopus Ostralegus, vilket fritt översatt betyder Rödbent ostronfångare, på engelska heter den Oystercather!
Namnet ostron kommer från grekiskan Ostrace som fritt översatt betyder röstsedel. Man använde nämligen ostronskalen som röstsedlar i demokratins gryning.

Inger Grimlund, redaktör, matskribent mm har skivit så här om vårt fantastiska ostron: "Ostron är som livet, som tårarnas salt, som kroppen självt. Smaken skjuter ut i blodomloppet, bedövar våra sinnen"

Mycket nöje med Dina nya kunskaper önskar vi på Ostronakademien!