Välkommen till Ostronakademien 2019

Ostronets dag 2019!

Bohuslänska ostron är populärare än någonsin och besökare kommer långväga för att avnjuta den näringsrika delikatessen.
- Intresset är enormt. Här i Grebbestad har vi förmånen att njuta av världens bästa ostron, säger Staffan Greby, hedersordförande och grundare till Ostronakademin.
För Staffan är relationen till de bohuslänska ostronen en riktig kärlekshistoria.
- Först gillade jag dem inte. Men efter närmare bekantskap uppstod tycke och jag tycker fortfarande att det smakar bättre och bättre för varje gång. Genom åren har jag säkert öppnat över 100 000 ostron, säger han.
Staffan vill gärna understryka hur hälsosamt det är att äta ostron.
- De är proteinrika och oerhört rikliga på mineraler och vitaminer. Det är ett fantastiskt livsmedel som bland annat innehåller massa B12 som är viktigt för oss människor.
Den 7 september är det ostronfest i Bohuslänska Grebbestad när man firar ”Ostronets dag” med massa ostron, underhållning och champagnebar.
- Vi på Ostronakademin har tagit fram en särskild champagne som passar väldigt gott till. Annars föredrar jag porter eller vatten. Ostronen äter jag helst helt naturella.
Men vad är det mer specifikt som gör de bohuslänska ostronen så unika?
- Ja, vi kan först och främst tacka vårt klara, kalla och rena vatten som gör att ostronen får växa till sig långsamt. Smaken och tuggmotståndet är fantastiskt likväl som balansen mellan sälta och mineraler.

FAKTA: I Sverige finns det svenska ostronet i Skagerrak och främst norra och mellersta delen av Bohuslän. Längre söderut är vattnet inte tillräckligt salt.Ostronet växer på lätt sluttande sandbottnar på 3-8 meters djup. Ostronbankarna kräver underhåll, de gallras försiktigt och ostronen plockas ett och ett, tvättas och skrapas före det kan levereras.Det tar sex-sju år innan ostronet kan skördas. Det svenska ostronet blir maximalt 15 centimeter, men skördas i allmänhet när de är omkring 8-10 centimeter stora. Det finns arkeologiska fynd som visar att man har ätit ostron i Bohuslän sedan sten- och bronsåldern. 2006 upptäcktes det japanskt jätteostronet i svenska vatten. Det har länge varit vanligt i Europa, men breder nu ut sig längst Bohuskusten. Japanskt jätteostron används till matlagning. Man gör soppa, kräm eller gratinerar det. Det svenska ostronet äts ofta rått, som det är, men är också gott att gratinera

Bli företagsmedlem!

Vi vill gärna slå ett slag för er som önskar bli företagsmedlemmar. Var med och stöd vårt jobb att lyfta vårt härliga Svenska Ostron - Ostrea Edulis!
Anmälan via info@ostronakademien.se. Välkomna som företagsmedlem till Ostronakademien!

Gilla vår Facebooksida!

Våra huvudsponsorer

Lördagen den 4 september 2004 bildades Ostronakademien i Grebbestad. Det är en ideell förening för alla ostronintresserade. Syftet är att ta tillvara vårt underbara svenska ostrons hela potential samt stödja och entusiasmera ostronälskare, krögare, fiskare, leverantörer, dykare och forskare. Ja, alla som på något sätt kommer i kontakt med detta fantastiska skaldjur.

Du kan stödja oss och vårt arbete genom att bli medlem i Ostronakademien. 

Kontaktuppgifter

Ostronakademien

Nedre Långgatan 48
457 72 Grebbestad
Tel: +46 70 454 22 52

Email: info@ostronakademien.se