2005

Ostronets dag i Grebbestad
3 sep - 2005
Om man, så detaljerat som möjligt, försöker beskriva en paradisisk tillvaro i västkustsk idyll, så är man på god väg i beskrivningen av Ostronets dag i Grebbestad den 3 september. Det blev åter en succéartad tillställning.

Dragspelstoner, champagnekorkssmällar och mingelkonversation blandades med ljuden från ostronknivarnas aktiviteter. Hundratals av dessa ljuvliga havets läckerheter fick sina skal öppnade, och inför en månghövdad publik sina innehåll exponerade och ganska raskt konsumerade.

Det hördes:"ahh, ohh, oj, så gott" och "så underbart". Man satt i höstsolen och hade det bästa man kan tänka sig inom räckhåll.

På champagneflaskorna blixtrade OA:s egen etikett, ostronknivarna gick som lärkvingar. Dragspelsmusiken ljöd ljuvare än någonsin. Det sörplades, sögs, åts och trivdes.

Ett seglarpar långsides med bryggan ansåg bestämt, att detta var himmelriket. "Inget kunde vara bättre"

Flanörer utmed höstbryggan var euforiska. Tillresta direkt till Ostrondagen vittnade de om överträffade förväntningar. "Salighet" blev ordet för dagen. Och även för kvällen, ty många fortsatte sin lördag på Grebbestads näringsställen, där ju ostronet hade huvudrollen denna dag. En roll som våra älskade ostron förvaltade synnerligen väl!

Någonstans, tidigare inflikat, borde det berättas att en äkta Grebbestadsprins klippte/skar invigningsbanden med en ostronkniv och levererade en nyskriven ostronpolska på munspel. Han hade alla knapparna i sin frack knäppta fram till dess att ostronen var öppnade ! Sedan var han tvungen att knäppa upp.

Och vi kan väl sammanfattningsvis säga, att i och med det , så var det en alldeles särdeles uppknäppt tillställning.

Det bör framhållas att följande sponsorer hade särskilt stor del i det lyckade arrangemanget: Sparbanken Tanum med sin grundplåt till Ostronakademiens tillblivelse, och Champagnehuset och Brygguddens musslor. De båda sistnämnda företagen deltog såväl aktivt som generöst i själva genomförandet av Ostrondagen.(Se bilder från Ostrondagen under fliken Bilder)

Under söndagen inleddes en ny tradition, genom att samma företag bidrog till att ge golftävlingen Ostrongolfen en lika festlig som uppskattad inramning. Startfältet fylldes av ostronsugna golfare, som efter avslutad tävling fick suga i sig av dessa havets verkliga läckerheter. Golftävlingen avhölls på Mjölkeröds vackra bana, som faktiskt omges av Sveriges, ja kanske Europas, bästa ostronbankar.

 

Erik Peper

 

På Ostronets dag hade dessa krogar i Grebbestad och Gestgifveriet i Tanumshede ostronmenyer:

Hertigens restaurang, tel: 0525 - 615 31

Q - skär på bryggan, tel: 0525 - 617 18

Telegrafen, tel: 0525 - 101 67

Hörnet, tel: 0705 - 94 65 89

TanumStrand, tel: 0525 - 19 000, kökschef tel: 0525 - 19 118

Restaurang Nautic, tel: 0737 - 3094 18, 0739 - 22 60 60

Tanums Gestgifveri, tel: 0525 - 29010

Ostrongolf
4 sep - 2005