2006

Historiens tredje ostrondag blev verkligen historisk!
11 sep - 2006


Lördagen den 2 september 2006 var det dags för Ostronakademiens ostrondag igen.Det var ju första lördagen i september! (Nästa år blir det den 7 september. Det kan du skriva upp redan nu!

Det började med ett trivsamt, varmt och till några delar improviserat årsmöte i Ostronakademien. 30 talet närvarande medlemmar beviljade styrelsen ansvarsfrihet, gladdes åt den goda ekonomin i föreningen, samt ställde olika ”ordet fritt frågor till den närvarande marinbiologiska expertisen. Ostronakademiens arbete applåderades mer än en gång under mötet.

Sedan var det dags för årsmöteslunchen för medlemmar plus gäst. Där visade det sig att vårt svenska ostron, om gratinerat(!) även lämpar sig som dessert!! förutsatt att den åtföljande champagnen är den riktiga. Och det var den denna historiska dag. Vi drack nämligen Champagne Ostronakademien, var beställningsnummer på Systembolaget är 88416. Den föregående torskryggen hade mer än råg i sig, och var mycket god!

Nu var det (lite drygt) dags för den publika delen av ostrondagen. Det var packat med förväntansfulla människor utanför den avspärrade delen av Grebbestads bryggan. Så hördes då den trumpetfanfar som stämde till lystring av regerande prinsen Lars Karlssons invigningstal, viket han höll med invigningssaxen i högsta hugg. Smack! Där delade sig det blågula bandet, och ett kanonskott ekade mellan Stöberget och kullarna på Svinnäs udden.

Nu var dagen invigd, och den invigda publiken fyllde snabbt festområdet till tonerna av den specialkomponerade Ostronsnoan. Den är gjord av prins Bengt Karlsson. I år framfördes den med nysatt text av hans 9-åriga barnbarn och Pelle Larsson på dragspel.

Alla var på plats i respektive ringhörnor. I en öppnade Staffan Greby och Morgan Karlsson (från Brygguddens musslor) ostron för glatta livet, vilka köptes och konsumerades på stående publikfot. I en annan hörna tillhandahöll ChampagneHuset sina fantastiska produkter. I en tredje hörna svarades på frågor om ostron, och i en fjärde kunde kassören bokföra 31 st nya medlemmar. Han kunde särskilt notera att man faktiskt köade för bli medlem. Om det berodde på hans långsamhet med rutinerna eller på folkets intresse att bli medlemmar vet han fortfarande inte, inte ens när han skriver detta referat ett par dagar senare.

Nu hade alla fått sina första ostron (minst!) och sitt första glas champagne (ännu mera minst). Stämningen var på topp. Alla njöt av solsken, vågskvalp och västkustsk musik, framförd av Pelle Larsson på dragspel, samt Janne Westersund (se där! Ännu en prins!) och hans Lena på gitarrer.

-Ja, det var en fantastisk eftermiddag. Vi tror alla trivdes. Och många var de som inte gjorde sig någon brådska hem, utan istället backade om på ostron och/eller champagne.

På kvällen var det krogarnas tur att ta över, och enligt pålitliga rapportörer var krogarnas ostron slut redan vid 21 tiden. (1400 ostron konsumerades under dagen. Sekreterarens anm).

Styrelsen i Ostronakademien bokför följande slut  omdöme/sats: Vi tror faktiskt att många nu längtar till kommande ostrondagar då man åter kan ostronmata och champagneskölja sina längtande magar!

 

Ögonvittnesskildringen ovan är skriven av Erik Peper, kassör i OA.

Peter Harrysson åt ostron
10 juni - 2006


Är man på turné och passerar Grebbstad kan man naturligtvis inte missa ostronen, sa Peter Harrysson, när han gästade Ostronakademien. Staffan Greby och Per Karlsson representerade akademien, och öpnade ostron på löpande band.

Peter Harrysson är medlem av Gastronomiska Sällskapet och har gett ut ett antal matböcker.