2008

Nordiska Mästerskapen och Tanumsmästerskapen i ostronöppning 

19 april - 2008

 

Lördagen den 19 april avhölls Nordiska Mästerskapen i ostronöppning för tredje gången här i Grebbestad.

Och man kan utropa:"För tredje gången gillt!" Sällan har så mycket folk setts på bryggan i Grebbestad så tidigt på vårkanten, och aldrig har så mycket mediarepresentanter befunnit sig där samtidigt!

Själva tävlingen var det stora dragplåstret, men såväl restaurang Grebys som det angränsande Grebbestadsbryggeriet, Njord-fiskarna och Kustbevakningen i sina respektive båtar noterade nog besökarrekord för en lördag i mitten på april ! Det strosades, trivdes och konsumerades. Ostron, champagne, öl och vårliga hälsningar flödade. Vårvärmen satte sin solprägel på evenemangen.

Själva tävlingen leddes, som vanligt professionellt, av Anders Berglund från Salt Event och Per Olofsson från Oyster Event. Efter rafflande kvalificeringsheat blev det, efter en spännande dag, dags för final i såväl Nordiska Mästerskapen som de för Tanumsbor.

I de förstnämnda segrade den regerande världs-,europa-,nordiske och svenske mästaren Hasse Johannesson.

-Ja, Ni läste rätt! Hasse har sopat hem allt under den senaste 12-månadsperioden. En helt otrolig prestation. Han är inte alltid snabbast under själva öppnandet, men tar täten när det gäller den i dessa sammanhang så viktiga kvaliteten på öppningsresultatet: Inga skalflisor, inget blod, inget sönderskuret kött, väl lösgjort kött och en snyggt upplagd bricka med de 30 ostronen (Per heat! Som kan vara 3 stycken under samma 4 timmar!). Plats för applåder!!

I Tanumsmästerskapen avgick (gick på!?)Â i år Linus Åkerblom med segern! Stort grattis till Linus, som i och med det är kvalificerad till kommande SM i Göteborg framemot höstkanten -08.

Ostronakademien välkomnade under dagen ytterligare ett 20-tal medlemmar, och i och med det är vi nu fler än 500 st! Första milstolpen på väg mot vår utstakade målsättning är passerad. Men antalet medlemmar är för oss (nästan!) mindre viktigt än antalet engagerade medlemmar! Det vill säga medlemmar som på olika sätt hör av sig, och som då och då också dyker upp på våra olika aktiviteter. Håll utkik efter dessa aktiviteter på vår hemsida! Och håll oss alltid underrättade om Din aktuella E-mailadress! Det är på mailen vi har våra kontinuerliga "medlemskontakter"!

Flataste sidan uppåt! Tryck och vricka! Grattis!

 

Erik Peper

Ostronets dag 2008
6 september - 2008


Nu talar Vi om lördagen den 6/9de 2008!

För ovanlighetens skull lyste solen här i Grebbestad denna dag med sin frånvaro, men det kompenserades mer än väl av våra ostronentusiasters närvaro!

Som Du nog vet firade Vår OstronAkademi denna dag 5-årsjubileum. Dagen kantades av Årsmöte med stipendie-utdelning på förmiddagen och en succé-artad tillställning på Grebbestadsbryggan på eftermiddagen.

Trogna besökare i mängd trängdes framför det band som regerande grebbestadsprins Bengt Vinerberg så snitsigt strax skulle klippa av. Skicklig med saxen lyckades han i första försöket, och strax därpå flödade hans invigningstal ut över den församlade publiken. Endast hans frackväst hindrade att han fortfarande höllo på att hylla OstronAkademien för vad den ställt till med. Nu talar vi faktiskt om säsongsförlängnig!

Prins Bengt avslutade med att uppmana den alltid "skjutbenägne" Staffan Greby, vår Akademis grundare, att rikta in sin kanon noga mot den vida horisonten vi njuter av att ha här i Grebbestad! Skottet blev en 10a, och mest förvånad blev nog Staffan själv! Han hade siktat in sig på töserna på Väderöarna, men vi underrättade honom ganska snabbt om att sedan cirka 80 år är det lite tunnt av den varan därute. -"Jag söker nya jaktmarker då", svarade allas vår Staffan! Och där har han väl inte helt fel!

Efter detta skott vällde folkmassorna in mot Ostron- och Champagneborden. Våra flitiga ostronöppnare låg i som tusan för att uppnå köavkortning. Det tog dem mer än 2 timmar att uppnå rimlig väntetid för ostrontraktande supportrar. - Men dom var,tack och lov, eniga i talesättet: "Den som väntar på nåt gott---o.s.v..

Och vad får man se nu!? De tidigare så tålmodigt väntande står på nytt i den kö, som de 30 minuter tidigare hade lämnat med "Kyssar från havet" på bricka och gudagåva i glaset. Här talar vi om riktiga ostronakademiker!

Stark bidragande till det lycko-rus OstronAkademien åter har sjösatt på Grebbestadsbryggan denna kulnande höstdag är våra huvudsponsorer: Här talar vi om Champagnehuset i Göteborg och Hansons Fisk o Skaldjur i Grebbestad. Utan dessa tunga "pöjkar" hade vi stått oss slätt! ( Bli inte arga nu, Peter och Göran. Vi tänkte främst på Er betydelse för OstronAkademien! Fys-träningen fixar Ni själva. Blygt avvaktar vi de olika resultaten)

På återseende, alla Ni, som efter kölångtid sedan fick njuta, av det som vankades efter att Staffan sitt skott fått skjuta!

 

Erik Peper

SM i ostronöppning i Göteborg
6 september - 2008


På nytt personligt bästa, blev Ostronakademiens Lars Karlsson, tvåa i ostronöppnar - SM i Göteborg, och får åka till VM i Irland som second till vinnaren Johan Malm. Tävlingarna Göteborg blev en match mellan västkustöppnarna, som satte tidigare världsmästare och svenska mästare på plats.

Lars Karlsson, som blev Tanumsmästare 2007, gick ut försiktigt, men lyckades ändå komma ner i ett nytt personligt resultat. 30 snyggt presenterade ostron öppnades på endast 3 minuter och 14 sekunder.

-Med tanke på prisbordet så är jag nästan lika nöjd med andraplatsen, säger Lars. Förutom glasfat och champagne mottog han även en check på 10 000 kronor, att användas till att resa till VM i Gallway i Irland, senare i höst. Vi ser fram mot ett fylligt reportage från tävlingarna.

Prischecken skänktes av Inger Grimlund, som under SM mottog Ostronakademiens belöning Silverostronet, för ett mångårigt arbete för att popularisera ostronet. Hon bidrog även till att SM i ostronöppning startades för 31 år sedan.

-Jag skall assistera Johan Malm när han ställer upp i tävlingen. Skulle han bli sjuk så blir det jag som får ställa mig på scenen istället, berättar Lars.

Stafett-öppningen Vikingaracet vanns av lag Grebbestad, där, bl.a. Lars son Oskar ingick.

I Vikingaracet skall 30 ostron öppnas som en stafett, och men det finns inga krav på att de skall vara snyggt upplagda.

-Vi öppnade alla ostronen på 1 minut och 55 sekunder,så då gick det undan, skrattar Lars.

Från Grebbestad deltog även Emelie Åkerblom, som kom tvåa i damklassen.