2009

Nordiska Mästerskapen och Tanumsmästerskapen i ostronöppning 2009

April 2009

 

Skifte på mästartronen i NM.

När Nordiska mästerskapen arrangerades för fjärde gången i Grebbestad blev det ett nytt ansikte på mästartronen. De senaste årens vinnare, Hasse Johannesson, fick kliva åt sidan för Johan Malm, från Restaurang Gabriel i Göteborg. Heini Petersen, från Norge, blev tvåa och trea kom Hasse Johannesson, före Jonas Tönsager, Danmark.

Innan finalen korades årets Tanumsmästare i ostronöppning. Hela tolv tävlande ställde upp och öppnade ostron med skiftande resultat. Rutinerade Oskar Karlsson, Everts sjöbod, öppnade bäst och kan nu kalla sig Tanumsmästare ett år framåt.

Ostronakademien höll sig väl framme i det rafflande Vikingaracet, då 12 ostron skall öppnas på tid, men utan krav på presentation. Ordföranden Björn Ljungdahl ingick i det vinnande paret och kvitterade ut en flaska champagne som förstapris.

Nordiska Mästerskapen hölls i år på TanumStrand, en arena som visade sig passa alldeles förträffligt för tävlingar av det här slaget.

Ett uppskattat initiativ var fredagens upptakt i Grebbestad, då deltagare i lördagens tävlingar fanns på restauranger i samhället och visade ostronöppning.

Ostronets dag 2009
5 september - 2009


Succé för Ostronets Dag!

Lördagen den 5 september gick på många sätt i ostronets tecken i Grebbestad.

Samtidigt som årsmötet avhölls på förmiddagen var TV4 på plats och direktsände inslag från bröderna Karlssons "Everts sjöbod" och från ostronfestplatsen på bryggan i Grebbestad. En lokalradiokanal sände redan på fredagen ett timslångt reportage, och till detta kom vår egen affischering och annonsering av evenemanget. Nu återstod bara att blidka vädergudarna!

Och se! Några timmar innan starten på Ostronets Dag slutade det regna. Molnen skingrades och vinden avtog. I strålande höstväder sköt Staffan kanon fart på evenemanget. Regerande Grebbestadsprins Mikael Bohlin var där och hjälpte till med invigningen.

Fok strömmade till som aldrig förr (hittills!) och lät sig väl smaka av ostron och Ostronakademiens champagne på restaurang Q-skär, som i år var vår nya samarbetspartner. Krögare Jon hade förberett det hela med geografiskt utvidgat utskänkningstillstånd, partytält, extrastolar och bord. Ja, t.o.m. med egna annonser, affischer, biljetter och ingångskassa till evenemanget. (Ett särskilt tack till Jon från oss i OA!)

Besökare köade, trängdes lite lagom, pratade, åt ostron och drack champagne så att alla våra prognoser och möjligheter till kompletteringsleveranser tyvärr överträffades. Det blev nästan alltför lyckat...

Bengt Karlsson med sitt munspel var där och spelade Ostronsnoan, accompanjerad av Pelle Dragspel och Janne Gitarr (Larsson resp. Westersund)

När det mesta var slut, efter ca tre timmar, skingrades massorna på bryggan, och vi är ganska säkra på att många fortsatte kvällen senare på alla de Grebbestads-restauranger som just denna dag hade ostron-inspirerade menyer och erbjudanden.

Slutligen: Ett stort tack till Restaurang Q - skär, Champagnehuset, Grebbestadsprinsarna (som hade lotter i stånd!), musikanterna och till alla våra deltagare som gjorde denna eftermiddag till en rekordartad Ostronets dag. Här skall även nämnas vår käre ostronknivmakare Helgess., föreningen Njord och våra flinka ostronöppnare Per och Lars Karlsson med fd. världsmästaren Per Olofsson i spetsen.

Ett särskilt "välkommen" säger vi till de 38 besökare som blev nya medlemmar i Ostronakademien.

 

Erik Peper