2010

Ostronöppning på Nautic
13 mars - 2010
Tänk om Evert Taube vetat, att hans födelsedag den 12 mars, är riktmärke för Ostronakademiens ostronöppnarkurs. Då skulle han kanske kommit förbi och lärt sig öppna ett ostron, om han nu inte kunde det tidigare. Kanske hade han sjungit En solig morgon eller Nudistpolkan, som han skrev när han bodde på Otterön 1954.

Nu kom det ingen Evert, men det kom så många andra istället. Redan 11.00 ryckte det i dörren till Nautic och sedan var det en jämn ström av öppningskursare fram till kl. 14.00, då ostronen tog slut.

-Var det inte svårare, hördes en röst. Nej, svårare är det inte att öppna ett ostron, speciellt om man får god ledning från Per och Lars Karlsson, Everts sjöbod. Lars kom femma vid EM i ostronöppning i Göteborg i februari, och visade lugnt och metodiskt hur ett Ostrea edulis öppnas utan att innehållet förstörs.

Solen sken, champagnen gick åt, och vi tyckte alla det varit en fin dag för vårt missionerande om ostronets förträfflighet.

Nästa evenemang med ostronförtecken är Nordiska Mästerskapen på TanumStrand, Grebbestad, den 1 maj.

Hjärtligt välkomna.

Nordiska Mästerskapen och Tanumsmästerskapen i ostronöppning 2010

1 maj - 2010

 

Dansk seger i NM 2010

Nordiska mästerskapen i ostronöppning fick den mest rafflande avslutningen i tävlingens historia. Med bara tiondels sekunder till god gick segern i år till Danmark och Simon Tönsager. Mot Simon i finalen ställdes sådana stjärnöppnare som fjolårsmästaren Johan Malm, Hasse Johannesson, och tvillingbrodern Jonas Tönsager. Flott upplagda brickor bidrog mycket till att segern hamnade i Danmark för ett år framöver.

Tanummästerskapen i ostronöppning gick mer efter förväntningarna och titeln hamnade åter hos Everts Sjöbod genom Per Karlsson.

TanumStrand var välbesökt och högarna av ostronskal växte i ostronbaren där knallarna från champagnekorkarna visade att kommersen var god.

Ostronakademiens lotteri tog slut ganska omgående och de tre priserna är redan på väg ut till vinnarna. Ostronkniven, som skänktes av Helgess och Gunolf Pålsson vanns av Annica Söderpalm, kockmössan gick till Susanna Smith och Ostronboken vanns av Henrik Persson.

Söndagen symposium om ostron, som arangerades av The Nord-Ostron Project på Tjärnö lockade många ostronintresserade, som fick höra mycket intressant i den senaste ostronforskningen.

Silverostronet Inger Grimlund rapporterar från årets SM i ostronöppning

Svenska mästerskapet i ostronöppning 2010

Hands up! Nerräkningen har börjat 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1 - KÖR.
I år var det 32 tävlande från början, kvar i finalen sex hejare till kämpar. Vi som följer i ostronspåren känner grabbarna från ett antal tävlingar.
Ja, även Tjejen! Från början fanns det alltid ett tjejlag men det har tunnats ut (på grund av barn och andra intressen). Kvar finns Sussie Agfemalm från Melanders Fisk i Östermalmshallen i Stockholm. Det var också där som första SM:et gick av stapeln. Det var längesedan, för att vara exakt 33 år!
Men nu är det nuet som gäller. Platsen i år, liksom förra året, är Nacka Forum utanför Stockholm. Det är ett stort köpcentrum som drar till sig publik, inte minst den här dagen då programledare Steffo Törnqvist står på podiet.

Runt om estraden rör sig tidtagare, brickbärare, jurymedlemmar, sponsorer och en publik som gillar ostron. Tävlingsledare denna dag är norrmannen Heini Petersen, en av de nordiska ostronöppnarna som under åren förenat sig med likasinnade från Danmark, Sverige och Finland. Ett gott samarbete som resulterat i ett flertal Nordiska Mästerskap.
Hasse Johannesson och Per Olofsson har tidigare kammat hem alla titlar som går att få, både i SM och VM. I flera år har de avstått från att vara med i tävlingen, men i år! Ja, i år ville de testa sin begåvning att öppna ostron igen. Hasse och Per, ja man kan lugnt säga att utan dessa två målmedvetna och energiska arrangörer av ostrontävlingar skulle hela ostronbranschen ha tappat sugen. De har inte bara lärt efterkommande fiskhandlare och krögare hur man ska öppna ostronen för att de ska tilltala sina kunder, de har också serverat delikata ostronanrättningar i många olika sammanhang.
Ostronbaren var också uppskattad här i Forum Nacka och från scenen berättade Steffo sakligt och inspirerat sina upplevelser med ostron - däremot visade han aldrig om han var i stånd att öppna de läckra skaldjuren. En strid på kniven - det uttrycket gäller verkligen ostrontävlingen. Under åren har därför en elegant och effektiv ostronkniv tagit fram, design Bo Helgesson. Med den kniven i hand vann Per Olofsson världsmästerskapet 2000. Samma bravad lyckades Hasse Johannesson med år 2007!
Under dagen i Nacka fick de tävlande användning för både kniv och handstyrka. Två kvaltävlingar fordras för att plocka fram de sex finalisterna som till slut ska kämpa om mästartiteln. För att göra det hela lite lekfullt samlas man sedan i lag och kör en stafett kallad Wikingaracet.

Laguppställning; Stockholm, Västkusten, Göteborg.
Resultat - lag Göteborg vann!
Under tiden hade juryn ett hårt arbete med att syna alla ostronen som levererades från tävlingsarenan. 30 ostron på varje bricka. Snyggt upplagda, inga skalrester o s v. Den ytterst kompetenta juryn har mångårig erfarenhet - jag skulle vilja säga att den svenska juryn är i världsklass.
Inget och ingen kan påverka resultatet, en enad jury med veteranen Bo Bengtsson i spetsen utser vinnaren. Johan Malm från Göteborg visade än en gång att han är värdig representant för Sverige när VM går i Galway den 25 september. Johans vinnartid blev 2 min 29 sekunder!

Men - kära vänner - i hans sällskap kommer Per Olofsson finnas tillgänglig. Han blev 2:a i den här tävlingen, i Galway är han en stöttepelare för Johan, om något skulle hända...Man vet ju aldrig?


Till sist vill jag säga LYCKA TILL!
Och grattis Per på födelsedagen den 24 september. Skåla med mig i ett glas Guinness.

 

Tack!

Silverostronet - Inger Grimlund

Ostronets dag 2010
4 september - 2010


Jag var med på Ostronets Dag den 4de september 2010 !
"Sicken en succé" Sällan har väl så många personer stannat till vid de allra första metrarna av Grebbestads nöjesstråk nr 1, dvs kajpromenaden och bryggan. I år höll vi till på Feskarns Kök och Bar. Regerande Grebbestadsprins Mattias Landgren invigde festligheterna med kanonskott, tal och bandklippning.Trumpetfanfaren framfördes av vår avgående ordförande Björn Ljungdahl.
Lars Berntsson, på Feskarns Kök och Bar, hade fixat extra partytält med stolar och bord för att kunna ta emot alla besökare. Det var bra, men ändå tog besökarna ca 100 meter kajutrymme i anspråk för att sittande kunna få njuta av Ostronakademiens bejublade champagne och de ostron som anses bäst av alla: Ostrea edulis från nordbohuslänska vatten. Det kom medlemmar och andra besökare från hela mellansverige.
Grebbestadsprinsar förgyllde dagen med musik, lotteri och sång. Flera utställare hade tillfälle att visa upp sig, och vissa av dem noterade goda försäljningssiffror (Ja – dvs bland dem som sålde någonting.) De övriga fick visa upp sig för de (uppskattningsvis !) 2 000 flanerande och
inspirerade, och i vissa fall handlande, besökarna. I år hade vi lagt till en programpunkt för barnen, som under sakkunnig ledning målade
fantasibilder på ostronskal. Ja, se detta blev en dag till att lägga till Ostronakademiens framgångar via egna och andras
"events" här på västkusten. Ja, detta beskrev Ostronakademiens Ostronets Dag, och där konsumerades mer än 2 000
ostron. Men denna dag var det inte nog med det. Flertalet restauranger i Grebbestad hade ostron- och champagnetema hela dagen och kvällen .Restaurang Q – skär ordnade dessutom partytält och dans längre ut på Grebbestadsbryggan .Enligt våra ostrondykande bröder Klemming
konsumerades det på detta sätt ytterligare 2 500 ostron. Summa 4 500 ostron åts alltså denna dag i vårt samhälle. Det blir nästan tre ostron per invånare det ! Dock var det,som sagt, många tillresandegäster som bidrog till denna, smått fantastiska, siffra!


Avslutningsvis: Vädret var optimalt bra. Vindstilla och molnfri himmel. För denna ynnest skulle man kunna utbringa ett flerfaldigt "Hurra" där ord-delen Ra just står för den solgud som belyste Grebbestad och Ostronakademien hela dagen.
Kopplad till pennan var Erik Peper. 

 

Man kan också läsa vad Strömstads Tidning skrev på följande två sidor, sida1,  sida2.