2011

Ostronöppnarkurs 12 mars 2011

Gundoff Pålssons största och minsta knivar
Sofia Klemming tränar ostronöppning
Per Karlsson från Everts Sjöbod visade ostronöppning vid ett av borden.

Nordiska Mästerskapen och Grebbestadsmästerskapen i ostronöppning 2011

Maj 2011
Dubbelt danskt i topp på Nordiska Mästerskapet

 

Ingenting kunde hota regerande Nordiske mästaren i ostronöppning. Simon Tönsager vann allt som gick att vinna: bästa tid, bästa upplägg och naturligtvis titeln Nordisk Mästare (igen). Det blev dubbelt danskt i topp genom tvåan Jesper Knudsen, som gjorde prestationen att från tredjeplatsen i danska mästerskapet komma tvåa i NM.


I Öppna Grebbestadsmästerskapet hade Ostronakademien två representanter med i finalen. Anders Sporrong, rest Telegrafen och Ostronakademien, vann titeln, med Linda Andreasson, rest Q-skär, på andra plats. Ostronakademiens Staffan Greby, kvalade in i det sk prinsheatet, och kom trea i finalen. Fyran Michael Ulhagen, lade upp ostronen på snyggast sätt och vann Sparbankens pris.


Övre bilden: Vinnaren Simon Tönsager

Nedre bilden: Michael Ulhagen, Anders Sporrong, Staffan Greby och Linda Andreasson

Ostronets Dag
3 september 2011

Efter sedvanliga årsmötesförhandlingar på förmiddagen förkunnade trumpetfanfar och kanonskott, kl. 12.oo, att den regerande Grebbestadsprinsen Berndt Karlsson öppnade den mer publika delen av Ostronets Dag 2011.
Vädret var inte helt på topp denna gång, men det var verkligen såväl grebbestadsborna som tillresta weekend-besökare! Det kryllade av folk i hela byn och den stora folksamlingen vid Feskarns Kök & Bar där Ostronakademien höll till var det redan lång kö före kl.12. På Ostronets dag i Grebbestad görs inget märkvärdigt-det är bara väldigt ,väldigt trevligt – och det är så vi vill ha det. Här njuter man och här bjuder farmor och farfar sina barnbarn på sitt första ostron.Pelles dragspel och Jannes gitarr får konkurrens av gnisslet från båtupptagningen strax brevid.Silverostron utdelades och det tävlades i ostronöppning där svenska mästare och fd.världsmästare tävlade mot våra lokala förmågor och Årets Ostronstipendiat Erik Abelin visade upp sin unika, mobila ostronbar. Men framför allt: Det åts ostron och det dracks Ostronchampagne och porter. Det var premiär för det sistnämnda, ett öl av portertyp, speciellt framtaget för ostron av Qvänum mat & malt.
Vidare fanns det montrar frånTångbrödsbageriet, Föreningen Njord, Räkakademien, Nordostron, Kosterhavets nationalpark, Agnetas silverostron, Helgess ostronknivar, Skaldjursresan med flera. Alla rapporterade marknadsmässiga framgångar denna dag. Med ostron på en bädd av tång och is gav Piva, Urban, Anders och Mattias sina gäster en ljuvlig start på middagen på sina respektive restauranger. Och på Grebbestadsbryggan hos Jon ackompanjerades ostronen av smällande champagnekorkar, trubadurer och vattnets kluckande tills långt fram på natten. På Kajutan var det kö och Grebys hade öppet sin ostronbar. 4000 ostron fanns levererade i Grebbestad denna lördag, och av dem kan det inte bli särskilt mycket över sedan krogarna avslutat denna lyckade Ostronets dag. Ostronakademien tackar alla samarbetspartners denna dag för Era väl genomförda arrangemang, där ett särskilt tack riktas till våra huvudsponsorer Grebbestads Skaldjur, Fisk & Delikatesser, ChampagneHuset samt till Everts Sjöbod som alltid ställer upp!
Detta var en klang och jubel-föreställning i ostronets tecken. 

 

Ps.Nu stundar en härlig skaldjurshöst med bl.a. Hummerpremiär den 26 sept., Skaldjursresan 26 sept. - 6nov. och Råschelörda'smarknaden 29 oktober.

Ostrongolf
4 september 2011