Ostronets betydelse

En berättelse om vad ett litet skaldjur kan betyda för besöksnäringen.

Vid klart vatten ser du dem på botten. Skrovliga, oansenliga. Men ack vad man bedrar sig. Lägg det i din hand med kupiga sidan neråt, gnag dig in i låset mellan skalhalvorna med den rostfria Morakniven och vrid kniven uppåt och skär loss det översta skalet. Där ligger en skimrande havets juvel från Bohuslän. Med rykte om sig att vara det godaste ostronet av dem alla! Världens bästa ostron! Fornlämningar visar att våra förfäder åt dem redan på brons och stenåldern. Då fanns det massor av ostron  här då havet  var lika varmt som det är på Rivieran nu. En näringsbomb fylld av nyttigheter. Det är det  B12-vitaminrikaste födoämne man känner till i världen. Hade livsmedelverket funnits då hade vi säkert blivit rekommenderade att äta några stycken varje dag. Precis som Casanova från Venedig. Han visste.
Smaken liknar inget annat ,det smakar Hav, milt ,ljuvligt med lång eftersmak. Många barn tycker om det. Våga prova du som inte gjort det. Inger Grimlund matskribent och redaktör: ”Ostron är livet , som tårarnas salt, som kroppen självt .Smaken skjuter ut i blodomloppet, bedövar våra sinnen”.  ”En brutal ursprunglighet” säger andra lyriskt.
På min skaldjursrestaurang köpte jag alla mina ostron av Nisse och Morgan Karlsson på Brygguddens ostron & musslor, Västbacken. De levererade  då  90% av Sveriges alla ostron. Gäster från när och fjärran prisade den fantastiska smaken och frågorna var många om detta ostron.

Sagt och gjort: första lördagen i september 2004 bildade vi Ostronakademien efter många års betänketid. Det blev en omedelbar  succe`. Vi öppnade c:a 180 ostron på denna den första Ostronets Dag och fick nästan 100 medlemmar och Sparbanken Tanum hjälpte oss  igång  med ett startbidrag. Oj , vad glada vi var! Succen har sedan fortsatt och på Ostronets Dag 2014 öppnades 5000 ostron i samhället första lördagen i  september. Nästan alla restauranger i Grebbestad deltager och en del har då årets bästa dag! En restaurang har två år i rad haft ”all time high”! Det är svårt att få tag på boende då många kommer långväga  ifrån, tom från utlandet. Det är full fart i hela samhället. Så det går att förlänga  säsongen, eller skall vi kalla det starten på höstsäsongen. Och detta med en lokal råvara i huvudrollen! Man behöver inte krångla till det.

Redan året efter , 2005, fick Ostronakademien utmärkelsen Årets Skarpsill – för skarpt nytänkande i fiskebranschen - av KUNGSFENAN – THE SWEDISH SEAFOOD AWARD, på Operan i Göteborg och 2006 fick vi på initiativ av Västsvenska Turistrådet tilldelat oss Nordiska Mästerskapen i Ostronöppnin , NM.
Nordiska Mästerskapen har också hela tiden vuxit och har nu tagits över av en arbetsgrupp i Grebbestads  samhällsförening vilka lägger ner  ett ofantligt, ideellt arbete på detta. NM är en mycket populär och  uppskattad tävling bland de tävlande och har nu vuxit till en av världens största tävlingar. Den går alltid av stapeln första helgen i maj.  Öppna Grebbestadsmästerskapen har tillkommit och där vaskas fram nya talanger. Vinnaren kvalificerar sig till SM. Vår främste är Lars Karlsson, Everts Sjöbod som nu är en av Sveriges och världens bästa öppnare och kom häromåret tvåa i World Cup i Köpenhamn och slog 5 tidigare världsmästare. Sveriges bästa, kvinnliga öppnare  , Linda Andreasson ursprungligen från Bullaren, kommer också från vår tävling. Uppmärksamheten utomlands är mycket stort för detta evenemang. Första året fick vi ett 9 minuter långt inslag i Nordtysklands största TV-kanal, NDR med 11 milj. tittare plus en rad utländska tidningar. Det går inte att räkna upp allt men 2014 fick vi 2 inslag i BBC som sändes över hela världen. 2010 fick Nordic Champion in Oyster  Opening  in  Grebbestad, Sweden   ¾ - sida i Ryanairs flygtidning  Lets  Go med  3 – 5 miljoner läsare. Varje år får NM stor uppmärksamhet i utländsk media mycket tack vare Västsvenska Turistrådet.  Och vi får inte glömma sponsorer som ex.vis  Grebbestad Skaldjur, Fisk & Delikatesser  med Lars Berntsson i spetsen. Vi  välkomnar också vår nya sponsor lagom till 10-årsjubileet, revisionsföretaget BDO!
Arrangemangen blir bara bättre och bättre och vi anlitar  enbart  lokala firmor för marknadsföring ,ljud o.bild, konferencierer ,artister etc. All kompetens och kunskap finns trakten.
- Vi har fått en egen Ostronakademiens Champagne, framtagen av en  våra andra huvudsponsorer ,ChampagneHuset i Göteborg, som  stöttat oss från början, och Grebbestads Bryggeri som tagit fram en egen Ostronporter.  - Helsida i Loneley Planet : Grebbestad,Sweden:  The best oysters in the world ?  
- Leif Mannerström anlitade oss att öppna våra lokala ostron, isen var 45 cm tjock, -10 gr. C , brrr, för Paul Bocuse , en av världens främsta kockar, nedanför operan i Göteborg ,oj vad han åt, och njöt.   - Oktober 2013 fick vi det stora förtroendet att öppna ostron för Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien med Kungen i spetsen vilket var oerhört uppskattat inte minst av vår Konung som njöt ! Och som  höll ett spontant och mycket inspirerande tal som avslutning på besöket.
Sverige har två spetsprodukter vad gäller mat :” tryffel från Gotland och ostron från Bohuslän” sade Carl-Jan Granqvist på Havstenssundsdagen häromåret. Där fick vi också reda på att tio procent av de bästa restaurangerna i världen finns i Norden.

Sedan ostronakademien bildades har den svenska ostronkonsumtionen fram till nu ökat c.a. 15 gånger. Alltså 1500%. Anledningen är säkert inte bara en men kan vårt arbete varit med bidragit på något sätt till denna ökning blir vi  både glada och stolta.
”Tänk så mycket vi kan åstadkomma tillsammans” sa en av våra styrelsemedlemmar en gång och det tänker jag på ibland att så rätt han har. Man löser det mesta om man hjälper varann.

Ostronakademien har utvecklas med god hjälp av Lars och Per Karlsson, Everts Sjöbod och det är fascinerande att se hur de lyckats med sin satsning på maritim turism trots en del motgångar. Per har blivit Matambassadör i Bohuslän för Matlandet Sverige och då han inte är på Rosenbad eller sköter sin verksamhet är han ute på ”matuppdrag” både här och där. Senast var han på Slowfoodmässa i Turin i oktober och öppnade 1000 ostron från  Bohuslän. Otaliga tidningar från hela världen har fått upp ögonen för  Bohuslän i Sverige genom Sjöboden, inte bara på sommaren utan även på andra delar av året. Senast lovordade  i  Lonely  Planet och National Geografic. Bonde söker fru hade ett romantiskt avsnitt nyligen och hummerfiske i Volvos nya reklam med Emma Gren samt ett reportage i Volvo  Magazin som går ut till alla Volvoägare i hel världen är det senaste.

Ovanstående är bara ett litet axplock av vad vi fått och varit med om och allt detta pga. ett litet ,skrovligt  ostron från Bohuslän!

Ostron och andra skaldjur smakar alltid bäst på platsen där de fångas och är pinfärska. Så vill man ha det bästa får man komma hit. Och de flesta skaldjur är bäst de 9 månader på året då sommaren inte infaller. Det finns  bara ett ställe i världen där ostronen finns så långt norrut och det är här. Anledningen heter Golfströmmen. Vi har exempelvis samma klimat som i Washington men den ligger på samma breddgrad som Rom. Vårt klimat är utgångspunkten och idag kan vi snarare se det som en tillgång! En säsongsförlängningsmöjlighet med allt vad det innebär. Om vi utnyttjar och kompletterar våra skaldjur och övriga råvaror och produkter som finns i vårt närområde kan vi erbjuda kompletta, lokala måltider av högsta klass. Just­­  kombinationen av skaldjur i  världsklass och det vi har av fina produkter i övriga delar i närområdet, gör oss faktiskt unika.

Nu till något annat.
”Är skärgården mellan Havstensund och Hornö världens vackraste skärgård” frågar sig Evert Taube i boken Västlig horisont och jämför med Kreta och Cypern, de lespiska öarna Sapfos och Alkaios, Roslagen och las Islas de San Blas. (själv skulle jag nog säga mellan Resö och Hornö).
Med lite glimten i ögat brukar vi faktiskt säga ” nu står vi i kanske världens vackraste skärgård och öppnar världens godaste ostron!”                                    

Och när jag härom året cyklade den osannolika Bullarerundan på stigar och vägar jag inte hade sett tidigare slog det mig hur vackert det var med skogsklädda höjder och gröna dalar som fick mig att tänka på Österrike och Sound of Music. Och på vintern är det inte långt till ”Tegen” vårt eget skidparadis på andra sidan Bullaresjön.

Så nog är det  en vacker trakt vi bor i. Det bästa av två världar i en och samma kommun !

Tack och God fortsättning önskar Staffan Greby!
Grebbestad december 2014